חכמולוגי
בלוג

המעבדה של פולקע- גביש סוכר!

 

 

גביש סוכר!

     

 

שלום ילדים!   

 

השבוע בתלמוד ישראלי, אסי צריך להחזיר גביש מיוחד לבעליו. אז מה דעתכם שנכין ביחד גביש מתוק משלנו?

 

 

 

 

 

מה תצטרכו?

 

- כוס מים

- שלוש כוסות סוכר

- צבע מאכל (אם בא לכם)

- צנצנת שקופה

- עפרון או שיפוד

- חוט כותנה או צמר, או מנקה מקטרות

- נייר מגבת או בד

- הרבה סבלנות!

 

 

מה עושים?

 

שופכים את המים לתוך סיר. מוסיפים את הסוכר ואת צבע המאכל, שמים על האש, ומערבבים עד שהתערובת רותחת. -תעבדו בבקשה עם מבוגר, כי הסירופ שנוצר חם מאוד!- הורידו אותו מהאש ושימו בצד לקירור של כמה דקות.

 

כעת הכינו את הצנצנת:

קישרו את החוט (או את מנקה המקטרות) על העפרון או השיפוד, והניחו את העפרון מעל הצנצנת כך שהחוט יהיה תלוי בפנים. אסור שהחוט ייגע בקרקעית הצנצנת או בדפנות שלה!!!

 

 

הורידו לרגע את העפרון והחוט, ומזגו את סירופ הסוכר לתוך הצנצנת. כעת הניחו בזהירות את העפרון עם החוט התלוי בתוך הצנצנת.

 

כסו את החלק העליון כדי שלא ייכנס לכלוך, והכונו לשימוש בסבלנות שלכם! תצטרכו לחכות בערך שבוע עד שהגביש שלכם יגיע לגודל רציני. תוכלו לעקוב אחריו כל יום בלי לגעת ולראות איך הוא מתקדם.

 

הערות: אם הסוכר מתחיל להתגבש בחלק העליון של הצנצנת, הוציאו את הגבישים בעזרת כפית.

אבל אם הסוכר מתחיל להצטבר על תחתית הצנצנת, קחו צנצנת נקייה, והעבירו את הניסוי שלכם אליה.

 

זהו? השבוע נגמר? הוציאו את הגביש ותראו כמה שהוא יפה! הוא גם אכיל, אז ליקוק מדעי נעים!

 

 

 

איך זה קורה?

 

התמיסה שהכנסנו לצנצנת נקראת 'תמיסה ברווית יתר', כלומר תמיסה שיש בה יותר סוכר ממה שמסוגל להנמס בכמות המים ששמנו. עודפי הסוכר משתחררים בתוך התמיסה, ומחפשים על מה להיתפס. הם נתפסים לאט לאט על החוט, ויוצרים עליו את הגביש הנוצץ, שהוא בעצם ארגון מסודר של מולקולות. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

התגובות שלכם

  • הילי
    י"ב כסלו תשע"ו
    שיואו איזה מגניב אני בעזרת ה ינסה
  • תכלת המלכה
    י"ג כסלו תשע"ו
    מההמם פשוט מדהים!!!
  • ינאי דהן
    י"ח אייר תשע"ט
    יפהההההההההההההה ניסיתי